Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » Kainuu toiminnallisena kehtona

Kainuu toiminnallisena kehtona

Näihin toiminnallisen ammunnan lajikoulutuksiin liittyen myös oma sananen MPK:n suunnitelmista kaudelle 2024.

Ensi vuodelle suunnitellaan alustavasti SRA:n osalta ainakin turvallisen ampujankurssi alkuvuodesta ja sen jatkoksi joka toinen viikko pistoolitreeniä koko lopputalvi/alkukevät. SRA-ampujan ampujakoe olisi sitten siinä huhti-toukokuun paikkeilla. Tähän liittyen, onko teillä tiedossa kainuulaisia ampujia ja niiden alkuja joilla ei ole SRA-statusta ja voisivat sellaisen haluta? Tämän vuoden kurssille oli reilusti enemmän hakijoita kuin otettiin ja odotusarvo on että ensivuoden kurssille olisi siten tarve. Jututa ihmisiä, kavereita ja kylän miehiä sekä erityisesti naisia. KainuuCUP:n Lady-sarjan pytty olisi kiva jakaa joku vuosi erikseen siten että osallistujia on enemmän kuin podiumille mahtuu. Parasta markkinointia lajille on, kun ampuja itse kertoo miten mukavasta harrastuksesta on kyse.

MPK:n raameihin mahtuu myös muuta ase- ja ampumakoulutusta. Meillä erittäin hyvä tilanne Kainuussa kun on prikaati keskellä maakuntaa ja sen suojissa mm. simulaattorikalustoa jotka myös MPK:n käytettävissä. Näitä SAS-kursseja tulee kyllä mutta pohdin mielessäni että olisiko toiminnallisen ammunnan ampujissa kiinnostusta simulaattoritreeneihin? Etu noissa on esim. laukaisutapahtumasta saatava mitattu palaute, esim. millainen oli liipaisimeen kohdistuva voima ajan suhteen, oliko ase koko laukaisun ajan miten pystysuorassa, mihin piippu osoitti ennen ja jälkeen laukaisun, tai miten lujaa ja tasaisesti puristit asetta olkaa vasten. Nämä on niitä asioita mitä perusammuskelussa harvemmin voi havainnoida, eivätkä korvaa käytännön harjoittelua mutta voivat tuoda uutta pohdittavaa omaan suoritukseen.

Luvassa on myös uutta asekalustoa MPK:lle (AR-15 made in Finland ja Glock) mutta niiden laskeutumisajankohta Kajaaniin on tätä kirjoitettaessa vielä epävarmaa. Valtakunnallinen kouluttajakoulutus näille asetyypeille pitäisi alkaa nyt syksyllä joten ennustaisin että 2024 viimeistään olisivat täällä.

Kajaanin (kaupunki) mahdollisuudet toiminnallisen ammunnan (SRA, IPSC, IDPA) kehittämiseen ovat haastavat mutta ei mahdottomat. Hoikanportin johtosäännön muutos KajA:n avulla oli hieno askel eteenpäin! On myös väläytelty Kassunkurun ja jopa Vuosangan alueiden hyödyntävää käyttöä toiminnalisen ammunnan kilpailu ja harjoitustoimintaan. Koska näitä hallinnoi PV, vaativat aina tiettyä pitkäjänteistä suunnittelua ja MPK on sen suhteen kätevä portti aitojen sisään. Teoriassa esim: SRA-kurssi jonka aikana ammuttaan vaikka ”Keskisuuri Kiväärikisa” Kassunkurussa tai ”Toiminnallinen kivääri” jossa keskitytään tekniikoihin käytännössä. Herääkö ajatuksia tai toiveita?

Lähinnä tällä lätinällä haen asiakasnäkökulmaa ammunnan kouluttamispalveluihin: mitä MPK voisi tehdä tai tarjota Sinulle?

IDPA:n ja IPSC:n osalta on keskusteltu myös niin ampujakursseista mutta myös tuomarikoulutuksista. Kainuun skene on laajentunut muutamassa vuodessa reilusti ja vetäjiä tarvitaan aina paikallisesti jotta hartiat on leveämmät ja järjestävä taho kestää pientä särkymävaraa. Pohdi myös tätä: jos et ole vielä tuomari mutta olet ampunut useammat kisat niin kiinnostaisiko kehittyä ampujana ja ihmisenä kouluttamalla itsensä tuomariksi?

Laita vapaasti viestejä tunnettuihin Signal- ja WA-ryhmiin tai yksityisemmin mpk.posti@jyge.net. Otan ja vien mukaan Kajaanin koulutuspaikan vuosisuunnitteluun.
Teksti on kirjoitettu niin MPK:n, KainuuSRA:n, KaPrA:n ja muutaman muunkin organisaation hattu päässä, sekakäyttäjä kun olen.

Ei erityisesti kenenkään maksamana, mutta isänmaan etu muistaen.

Kajaanissa 29.7.2023
Jyrki Pesonen

1 kommentti artikkeliin “Kainuu toiminnallisena kehtona”

  1. SRA-status on ollut vuosia, mutta omia siihen soveltuvia aseita ei ole tullut syystä tai toisesta hommattua. Olisi hienoa päästä harjoittelemaan tai osallistumaan esim. johonkin täysin entry level ”kisaan” MPK:n aseilla. Kassunkurun alue ja vuosanka kuulostaa hienolta, siellä onnistuisi hyvin tarkkuuskivääri hommat myös. MPK:n tulevaan uuteen kivääriin voi varmasti kiinnittää aika monipuolisesti eri tähtäimiä ja lisävarusteita, joten se taipuisi tarkka-ampuja/tukiampujan toiminnan harjoitteluun. Mut joo, pötköttelyammunnat katoksessa menee kyl paremman puutteessa ja ne on myös tärkeitä , mutta enemmän toivoisin että pääsisi harjoittelemaan erilaisia SRA-rasteja ja kisatoimintaa. MPK:n kajaanin feediä tulee seurattua viikoittain.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *